Strona głównaOfertaNiech żyje kompost, czyli jak zrobić kompostownik ogrodowy
Niech żyje kompost, czyli jak zrobić kompostownik ogrodowy
Przydomowy kompostownik
Kompostowanie staje się coraz bardziej popularną metodą utylizacji odpadów organicznych, powstających w ogrodach. Jest to proces naturalnego rozkładu materii organicznej, pod wpływem działania mikroorganizmów, zachodzący w warunkach tlenowych.
Powstający w efekcie tych przemian kompost to wyjątkowo wartościowy nawóz organiczny, bogaty w próchnicę oraz makro- i mikroelementy.
O czym należy pamiętać przy tworzeniu kompostownika?
powinien być ustawiony w miejscu zacienionym i osłoniętym od wiatru
dolna, ok. 20 – centymetrowa warstwa (drenażowa) powinna się składać z grubszych, połamanych gałązek, co będzie ułatwiać cyrkulację powietrza
kolejną warstwę tworzymy z ziemi ogrodowej
następne warstwy to odpadki, które przekładamy kolejnymi warstwami ziemi
masę kompostową należy systematycznie mieszać i zwilżać wodą
po upływie 10 – 12 miesięcy powstanie kompost, który można wykorzystywać jako naturalny nawóz
Zalety kompostowania
jednoczesna utylizacja kilku rodzajów odpadów organicznych
pozyskanie pełnowartościowego nawozu o walorach zbliżonych do obornika
oszczędność ekonomiczna (kompost uzyskany we własnym zakresie jest praktycznie darmowy)
kompostowanie prowadzi do zmniejszenia ogólnej ilości odpadów o 30 – 50%
Odpady nadające się na kompost:
resztki roślinne takie jak: ścięta trawa, liście z drzew i krzewów, ścięte gałęzie i pędy, darń, zwiędłe kwiaty, chwasty
obierki owoców i warzyw, skorupki jajek, fusy z herbaty i kawy
zużyte podłoża i ziemie organiczne, słoma, siano, trociny
Wszystkie rośliny uprawiane w ogrodzie wykorzystują zawarte w glebie składniki pokarmowe. Cała materia organiczna wytworzona na terenie ogrodu, podczas wzrostu pobiera z gleby biopierwiastki zubożając tym samym środowisko glebowe. Nawożenie kompostem umożliwia rekompensatę zaczerpniętych z gleby składników.